Καλοκαίρι 1960, η δεκαοκτάχρονη Μέλανι –Γερμανίδα από το Μόναχο– ταξιδεύει για πρώτη φορά στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη.
Η ζωή της κλονίζεται συθέμελα όταν αμφισβητείται από ντόπιους κατοίκους η γένεσή της στη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς γονείς της, Γιόχαν και Μάρλεν Ντύρερ, που είχαν σταλεί εκεί ως κινηματογραφιστές κατά την περίοδο της Κατοχής. Κάποιο σοβαρό μυστικό έκρυβαν οι γονείς της...
Με τη βοήθεια του Έλληνα φοιτητή Αλέξανδρου ξεκινά, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη του 1940-1944, μία αναζήτηση και αναμόχλευση των περιστατικών που έγιναν στα σκοτεινά εκείνα χρόνια της Κατοχής.
Στη νουβέλα «Η κόρη της Κατοχής» της Ελευθερίας Δήμου-Χωνιανάκη ξεδιπλώνονται συγκλονιστικά γεγονότα, όπως η γενοκτονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τελικά αυτό που αποκαλύπτεται είναι εντελώς απρόσμενο.
Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου Μέλανι θα αποδεχθεί τη νέα της ταυτότητα και θα συμφιλιωθεί με αυτήν; Θα συγχωρέσει τους γονείς της, οι οποίοι προσπάθησαν εκ των υστέρων να υπερβούν τον πόνο που τους προκάλεσαν οι αναμνήσεις και οι τύψεις και να παραδεχθούν την αλήθεια;