Το βιβλίο προλογίζουν ο καθηγητής Φιλοσοφίας Βασίλης Κάλφας και η καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας Ιωάννα Οικονόμου.
Αναζητώντας τις πρώτες αιτίες που διαμόρφωσαν την ορθολογική στάση του αρχαίου Έλληνα σοφού απέναντι στον φυσικό του κόσμο, ο συγγραφέας επιχειρεί με τούτο το βιβλίο να δώσει απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις πουέχουν πυροδοτήσει μια διαφορετική οικουμενική διένεξη μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μια σιωπηλή και όμως εκκωφαντική λόγια αντιπαράθεση που κάποιες φορές πήρε και διαστάσεις τις οποίες θα χαρακτήριζε κανείς ακόμα και παραπάνω από ήπιες: Πού ανιχνεύεται η πρώτη αναλαμπή αυτού του ανθρώπινου δημιουργήματος που αποκαλούμε «επιστήμη»; Στην ελληνική πόλη της Μιλήτου στις ακτές της Μικράς Ασίας, απαντούν οι Δυτικοί εξοργίζοντας τους «αντιπάλους» τους ανατολιστές. Έχουν όμως δίκιο οι πρώτοι; Εάν ναι, πώς εξηγείται αυτό ως γεγονός, όταν και άλλοι λαοί της αρχαίας Μεσοποταμίας και Αιγύπτου διέθεταν επίσης πλούτο, νόμισμα, γραπτή γλώσσα, επικοινωνίες και τεχνολογία; Γιατί μόνον εκεί στη Μίλητο, στην πατρίδα του Θαλή, και όχι και αλλού; Γιατί μόνον τότε, τον 6ο αιώνα π.Χ., και όχι άλλοτε πιο πριν; Και βέβαια, γιατί μόνον από αυτόν τον λαό, τους Έλληνες, και όχι από άλλον; Ποια ήταν εκείνη η «ειδοποιός διαφορά» που οδήγησε τον Έλληνα στη λύτρωση από την άγνοια και τη δεισιδαιμονία, τη στιγμή που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους Ολύμπιους θεούς για να φλογίσει με τη γνώση τον νου του θνητού ανθρώπου;
«Από την αρχή μέχρι το τέλος, το βιβλίο αυτό δικαίωσε την αρχική εκτίμησή μου ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Ο συγγραφέας αποφεύγει συνειδητά τον ακαδημαϊκό τρόπο γραφής και δίνει ένα εύληπτο, κατανοητό και γλαφυρό κείμενο, όπου δεν διστάζει να εντάξει και τον ίδιο τον εαυτό του περιγράφοντας την προσωπική του πορεία, τα καυτά ερωτήματα που τον απασχόλησαν και τον απασχολούν, τους δισταγμούς και τα διλήμματά του. Το βιβλίο ανήκει στο λογοτεχνικό είδος της υψηλής επιστημονικής εκλαΐκευσης, ένα είδος ελάχιστα καλλιεργημένο στον ελληνικό εκδοτικό χώρο, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική».
Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Φιλοσοφίας, Α.Π.Θ.
«Πολλές φορές βρέθηκα στη δύσκολη θέση να μη βρίσκω επιχειρήματα να απαντήσω στις “επιθέσεις” πολλών συναδέλφων καθηγητών, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι “άλλοι πριν από σας τους Έλληνες τα ανακάλυψαν όλα αυτά, εσείς απλά τα κλέψατε”. Ο Δρ. Καλύβας μού προσφέρει στο βιβλίο του μια σειρά επιχειρημάτων υπεράσπισης, που απορρέουν από μίa εξονυχιστική έρευνα της βιβλιογραφίας “γαρνιρισμένη” με γουστόζικες και δελεαστικές περιγραφές των Ελλήνων γιγάντων, που, πέρα από τον μύθο και τη θρησκεία, έβαλαν τα πρώτα λιθάρια της επιστήμης. Η περιγραφή της επίσκεψής του στον τόπο όπου οι ήρωές του Θαλής, Αναξίμανδρος και Αναξιμένης έζησαν, είναι καταπληκτική».
Α. G. Kefalas, Ph.D, Professor of Management, Emeritus
The University of Georgia
«Με τρόπο απλό και προσιτό, ο συγγραφέας πείθει τον αναγνώστη όχι μόνο για το γεγονός ότι η επιστήμη, όπως σήμερα την εννοούμε, έχει πράγματι την πηγή της στους Έλληνες της αρχαίας Ελλάδας και όχι αλλού, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό».
Άγγελος Κατσάγγελος, Professor of Computer Science
Chicago University
«Ο συγγραφέας προσφέρει εδώ μια γοητευτική, ευχάριστη, με έντονο το προσωπικό στοιχείο, σχεδόν μυθιστορηματική περιήγηση στην προσωκρατική φιλοσοφική σκέψη, μια περιήγηση εμπλουτισμένη με στοιχεία περιπετειώδους επιστημονικής αναζήτησης, με άρσεις και θέσεις στην παράθεση των στοιχείων του. Παρουσιάζει απλά, αλλά όχι απλοϊκά, τους δύσκολους φιλοσοφικούς όρους, τις δυσνόητες ρήσεις των προσωκρατικών, τις συνδέει με τις θέσεις της σύγχρονης φυσικής σχετικά με τη γένεση του σύμπαντος. Στήνει μπροστά μας ολοζώντανο τον Θαλή, τον Αναξίμανδρο, την ατμόσφαιρα της αρχαίας Ιωνίας με τους μείζονες και ελάσσονες φιλοσόφους της εποχής, αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα γιατί η αρχαία Ιωνία είναι ο τόπος και ο 6ος αιώνας ο χρόνος γένεσης της επιστήμης».
Ιωάννα Οικονόμου, Καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας, Α.Π.Θ.