Ένας διάσημος πολιτικός φιλόσοφος επανεξετάζει τον ρόλο που οι αγορές και το χρήμα πρέπει να παίζουν στην κοινωνία μας.
Πρέπει άραγε να πληρώνουμε τα παιδιά για να διαβάζουν βιβλία ή να παίρνουν καλούς βαθμούς; Είναι σωστό να τιμολογούμε την ανθρώπινη ζωή προκειμένου να αποφασίζουμε πόση ρύπανση να επιτρέπουμε; Είναι ηθικό να πληρώνουμε ανθρώπους για να δοκιμάζουν επικίνδυνα νέα φάρμακα ή να δωρίζουν τα όργανά τους; Μπορούμε να προσλαμβάνουμε μισθοφόρους για να πολεμούν αντί για εμάς, να στέλνουμε κρατούμενους σε φυλακές κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να βγάζουμε σε πλειστηριασμό την είσοδο σε καλά πανεπιστήμια ή να πουλάμε την υπηκοότητα σε μετανάστες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν;
Στο βιβλίο του Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα, που περιελήφθη στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των New York Times, ο Michael J. Sandel καταπιάνεται με ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά ζητήματα της εποχής μας: Υπάρχει τίποτα κακό σε έναν κόσμο όπου όλα είναι για πούλημα; Αν ναι, πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τις αξίες της αγοράς να διεισδύσουν σε τομείς της καθημερινής ζωής όπου δεν έχουν θέση; Ποια είναι τα ηθικά όρια των αγορών; Τις τελευταίες δεκαετίες, σε όλες σχεδόν τις πλευρές της καθημερινής ζωής, οι αξίες των αγορών έχουν εκτοπίσει τις άλλες αξίες. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε –υποστηρίζει ο Sandel–, έχουμε φτάσει από το να έχουμε μια οικονομία της αγοράς στο να είμαστε μια κοινωνία της αγοράς.
Στη Δικαιοσύνη, ένα βιβλίο που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, ο Sandel φωτίζει με μαεστρία, σαφήνεια και ζωντάνια τα σκληρά ηθικά ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Τώρα, στο Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα, ανοίγει μια συζήτηση που δεν έχει γίνει ποτέ στην υποταγμένη στην αγορά εποχή μας: Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των αγορών σε μια δημοκρατική κοινωνία και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα ηθικά και συλλογικά αγαθά που οι αγορές δεν σέβονται και το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει;
***
Ο Σαντέλ, ο διασημότερος καθηγητής φιλοσοφίας στον κόσμο, απέδειξε ότι είναι δυνατό να μεταδώσεις τη φιλοσοφία στο ευρύ κοινό χωρίς να προσβάλεις τη νοημοσύνη του.
Michael Ignatieff, New Republic
Το Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα είναι έργο ενός αυθεντικού φιλοσόφου του δημοσίου χώρου… Μας φέρνει στον νου το σπουδαίο βιβλίο του Τζων Κένεθ Γκάλμπρεϊθ Η κοινωνία της αφθονίας (1958)… Ένα καθηλωτικό, συναρπαστικό ανάγνωσμα που μας ταράζει… υπενθυμίζοντάς μας πόσο εύκολο είναι να ολισθήσουμε σε έναν υλιστικό τρόπο σκέψης για το νόημα της ζωής και τα μέσα που υιοθετούμε για την αναζήτηση της ευτυχίας.
David M. Kennedy, Democracy: A Journal of Ideas
Φιλοσοφία
Ο Σαντέλ είναι ίσως ο πιο προσιτός στο ευρύ κοινό φιλόσοφος σήμερα… Διατυπώνει τα επιχειρήματά του παραμένοντας επικεντρωμένος στην καθημερινότητα· είναι φιλόσοφος της πράξης. Αναρωτιέται τι δηλώνει για τις ΗΠΑ το γεγονός ότι έστειλε περισσότερους μισθοφόρους παρά κανονικούς στρατιώτες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ή διερωτάται αν θα έπρεπε να πωλούνται τα μεταναστευτικά δικαιώματα. Μήπως αυτό θα ευτέλιζε την έννοια της υπηκοότητας;
Michael Fitzgerald, Newsweek
Ένα σπουδαίο βιβλίο… Ο Μάικλ Σαντέλ είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναλύσει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στις ηθικές αξίες μας οι αγορές.
Jeremy Waldron, New York Review of Books
Ο Μάικλ Σαντέλ είναι ίσως ο δημοφιλέστερος πολιτικός φιλόσοφος της γενιάς του… Το ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει ο Σαντέλ αρμόζει μάλλον σε έναν γκουρού αυτοβοήθειας, που είναι σε θέση να γεμίζει στάδια, παρά σε έναν φιλόσοφο. Αλλά αντί να συμβουλεύει το κοινό του για το πώς να βελτιώσει τις επαγγελματικές του επιδόσεις ή να εξισορροπήσει τα τσάκρα του, το προκαλεί να θέσει θεμελιώδη ερωτήματα για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας… Το νέο του βιβλίο αποτελεί μια εύγλωττη συνηγορία υπέρ της ηθικής στον δημόσιο βίο.
Andrew Anthony, Observer
O Michael J. Sandel γεννήθηκε το 1953. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brandeis, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Σορβόννης και της Οξφόρδης και είναι τακτικός συνεργάτης των New York Times και του NewRepublic.
Από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία του M.J. Sandel:
- φιλελευθερισμός και τα όρια της δικαιοσύνης
- Δικαιοσύνη: Τι είναι το σωστό;
Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια έχει κυκλοφορήσει επίσης το βιβλίο του:
- Ενάντια στην τελειότητα