Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο έχουν γραφτεί σε άτακτα χρονικά διαστήματα, τα περισσότερα την τελευταία επταετία. Τρία είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά: κατά πρώτο, έχουν γραφτεί από τον ίδιο άνθρωπο (ό,τι και αν σημαίνει αυτό), κατά δεύτερο, αφορούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την ιστορία της τέχνης και, κατά τρίτο, ενώ, αρκετά από αυτά, προορίζονταν να δημοσιευθούν τελικώς έμειναν (με δύο εξαιρέσεις) αδημοσίευτα (ορισμένα μάλιστα δεν έφτασαν καν στο ακροατήριο παρότι αυτός ήταν ο αρχικός τους προορισμός). Ατύχησαν, με δυο λόγια. Αυτή την «αδικία» που υπέστησαν τα κείμενα αποκαθιστά η παρούσα έκδοση. Εξ’ ου και ο τίτλος Restitutions, Αποκαταστάσεις (που, σε άλλο πλαίσιο, τον χρησιμοποιεί ο Derrida για τη ζωγραφική). Μαζί τους, επωφελούνται και όσα δεν προορίζονταν να δημοσιευθούν. Τα κείμενα για λειτουργικούς λόγους έχουν χωριστεί σε τρεις (άτυπες) ομάδες ανεξαρτήτως της χρονολογίας συγγραφής τους. Μπορούν φυσικά να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά. Τα κείμενα παρουσιάζονται με τη μορφή με την οποία γράφτηκαν, διατηρώντας κάποτε τον «προφορικό» τους χαρακτήρα.
Περιεχόμενα: Τέχνη και αντίσταση / Ανθρωπιστική καταστροφή: ο ανθρωπισμός ως καταστροφή / Περί ορίων και όρων: σύγχρονη τέχνη και ιστορία της τέχνης / Νέα ιστορία της τέχνης και πολιτιστικές σπουδές: ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω; / Τέχνη, μνήμη, καταστολή: το αρχείο σήμερα / Τι να κάνουμε; / Μοντερνισμός και εικαστικές τέχνες: η ελληνική περίπτωση / Tériade: τεχνοκρίτης και συλλέκτης / (Στον Κύριλλο Σαρρή) / Η φωτογραφική εικόνα: ανάμεσα στο «γεγονός» και την «επινόηση» (ένα σχόλιο για την αναλογική και την ψηφιακή τεχνολογία) / Το μουσείο: μια ιστορική τοπολογία / Επιμελητές βιβλίων τέχνης: οι επιμελώς απόντες / Ιστορία τέχνης για καλλιτέχνες / Καλλίστρατος: ο φτωχός συγγενής του Φιλόστρατου
Ο Νίκος Δασκαλοθανάσης είναι καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία για τον Giorgio de Chirico (Η ζωγραφική του GiorgiodeChirico: η άρθρωση του μεταφυσικού χώρου, Αθήνα, εκδόσεις Opera/Critica, 2001), ένα βιβλίο για τον ιστορικό ρόλο του καλλιτέχνη (Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο: από τον 19ο στον 21ο αιώνα, Αθήνα, εκδόσεις Άγρα, 2004) και μια μελέτη για την πρώιμη συγκρότηση της ιστορίας της τέχνης στην Ευρώπη (Ιστορία της τέχνης: η γέννηση μιας νέας επιστήμης: από τον 19ο στον 21ο αιώνα, Αθήνα, εκδόσεις Άγρα, 2013). Έχει την ευθύνη της περιοδικής έκδοσης Ιστορία της τέχνης (εκδόσεις futura).