Το βιβλίο αποτελείται από μια σειρά διηγημάτων τα οποία ενώνει το κοινό νήμα της φθοράς και της ατέλειας.
Η τάση Wabi Sabi, προερχόμενη από την Ιαπωνία, φέρνει στο επίκεντρο την ασυμμετρία και τη μη αρμονία. Την παροδικότητα. Μνημονεύει το εφήμερο της ζωής. Τίποτα δε μένει αναλλοίωτο. Ό,τι ζει αλλάζει, φθείρεται. Φθορά σημαίνει ζωή. Πρόκειται για έναν τρόπο να δούμε τη ζωή με διαφορετική οπτική και να την εκτιμήσουμε, ακόμη κι όταν με μια πρώτη ματιά φαίνεται άσχημη.
Ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες των ιστοριών και μέσα από το εν λόγω πρίσμα να δει και τη δική του ιστορία με διαφορετική ματιά, πιο θετική. Να προσπαθήσει να βρει την ομορφιά μέσα στην προσωπική του ατέλεια και στα ανθρώπινα ελαττώματά του.
Μια τέτοιου είδους θέαση της ζωής έχει ιδιαίτερη αξία τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα που έχει παρακμάσει. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο είναι ο μέσος Έλληνας, ο οποίος καθημερινά βιώνει τη φθορά και την ατέλεια σε όλες τις εκφάνσεις της στην πολιτική, στην οικονομική, στην επαγγελματική και ίσως στην οικογενειακή και προσωπική ζωή.
Με άλλα λόγια, επιδιώκεται ν’ αποκαλυφθεί στον αναγνώστη μια εσωτερική διαδικασία τοποθέτησης της ύπαρξης στον εξωτερικό κόσμο, όπως την είχε συνοψίσει ο Επίκτητος σε μια ρήση του: Ταράσσει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα, ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα.