Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί μια μέθοδο διδασκαλίας χορωδίας για παι-διά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού (6 – 8 ετών). Έχει γίνει μια επιλογή τραγουδιών που αντιστοιχεί στη φωνητική έκταση και τις φωνητικές δυνα-τότητες παιδιών αυτής της ηλικίας. Το παρόν Α’ τεύχος αποτελεί μια ολο-κληρωμένη ετήσια μέθοδο διδασκαλίας για παιδιά που ξεκινούν για πρώτη φορά να τραγουδούν σε παιδική ή σχολική χορωδία ή στο ομαδικό τραγούδι στο πλαίσιο του μαθήματος μουσικής στο σχολείο.
Η μέθοδος περιλαμβάνει δύο βιβλία:
α) Το βιβλίο του διδάσκοντος: περιέχει το ρεπερτόριο των επιλεγμένων τραγουδιών και συνοδεύεται από ένα τρίπτυχο: 1) πληροφορίες για το κάθε τραγούδι, 2) μαθησιακοί στόχοι και 3) οδηγός διδασκαλίας του κάθε τρα¬γου¬διού.
β) Το βιβλίο του μαθητή: περιέχει τα ίδια τραγούδια, τα οποία συνο-δεύονται από πρακτικές ασκήσεις που διδάσκουν μεθοδικά μουσικά στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο τραγούδι και βοηθούν το παιδί να μάθει να διαβάζει την παρτιτούρα.
Στόχος της μεθόδου είναι να διδάξει στα παιδιά:
- Υγιή κεφαλική φωνή και ικανότητα τραγουδιού στο σωστό τόνο
- Αναγνώριση βασικής σημειογραφίας της χορωδιακής παρτιτούρας
- Βασικά στοιχεία μουσικής ανάγνωσης και όχι απλή αποστήθιση των διδασκόμενων τραγουδιών
- Αναγνώριση ρυθμικών και μελωδικών μοτίβων
- Μουσικές φόρμες
- Βασικά στοιχεία κίνησης του σώματος σε συνδυασμό με το τραγούδι, στοιχεία που σημαντικοί μουσικοπαιδαγωγοί, όπως οι Dalcroze και Orff ενσωμάτωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία στη διδασκαλία τους σε παιδιά αυτής της ηλικίας.
- Μια πρώτη γνωριμία με τις οικογένειες των εγχόρδων, πνευστών, κρουστών και πληκτροφόρων μουσικών οργάνων.
Το μουσικό υλικό προέρχεται από ελληνικές και από ξένες μελωδίες, μεταγλωττισμένες στα ελληνικά, για ευκολότερη εκμάθηση από μικρά παιδιά. Τα τραγούδια είναι γραμμένα σε κατάλληλες τονικότητες για τη φωνητική έκταση της ηλικίας 6 – 8 ετών, χωρίς να εκθέτουν τη φωνή στις ακραίες περιοχές της. Η μορφή των τραγουδιών είναι σε ταυτοφωνία (unison), ενώ παρατίθεται και μια σειρά από κανόνες, μέσα στη ροή των μαθημάτων της μεθόδου, οι οποίοι μπορούν διδαχθούν και να παρουσιαστούν σε συναυλία, είτε unison είτε σε δύο ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό και τις δυνατότητες των παιδιών.
Το συγκεκριμένο μουσικό υλικό έχει διαμορφωθεί μέσα από την εφαρμογή ενός πρότυπου πειραματικού προγράμματος που εφαρμόζει από το 2009 η συγγραφέας σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Οι δίφωνοι κανόνες λειτουργούν ως πρωταρχική πολυφωνική εμπειρία των παιδιών που τα βοηθά να προχωρήσουν σε πολυφωνικά χορωδιακά έργα, στο επόμενο στάδιο της χορωδιακής τους εκπαίδευσης.
Η θεματολογία των τραγουδιών ποικίλει, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν υλικό για συναυλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, ενώ υπάρχει και μια μικρή συλλογή χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, φωνητικά κατάλληλων για μικρά παιδιά.
Η παρούσα μέθοδος αποτελεί το Α’ τεύχος διδασκαλίας χορωδίας για μικρά παιδιά 6 – 8 ετών και ακολουθείται από το Β’ τεύχος για παιδιά ηλικίας 8 – 10 ετών (υπό έκδοση), όπου γίνεται το πέρασμα από το unison και τους απλούς κανόνες, στη συνθετότερη διφωνία μέσα από αυθεντικά χορωδιακά έργα, από το ελληνικό και διεθνές χορωδιακό ρεπερτόριο