Πολλοί πιστεύουν ότι το φύλο κάθε ατόμου είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας της ανθρώπινης ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτή την πολύ γνώριμη ιδέα, οι διαφορές μεταξύ των φύλων ορίζονται βάσει πρότερων πεποιθήσεων – οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές και επικεντρωμένες στη μητρότητα, ενώ οι άνδρες επιδιώκουν να έχουν στάτους ώστε να προσελκύουν συντρόφους. Σε κάθε γενιά, οι ορμόνες αλλά και η διαφορά του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου συνεχίζουν να ενισχύουν αυτές τις διαφοροποιήσεις, προκαλώντας έτσι ανισότητες στη σύγχρονη κοινωνία.
Στον ΜΥΘΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ, η ψυχολόγος Κορντίλια Φάιν εξηγεί με σαφήνεια γιατί οι ρόλοι του παρελθόντος και του παρόντος δεν είναι παρά υποθέσεις για το μέλλον, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μιας πιο δυναμικής κατάστασης όπως αυτή παρουσιάζεται ύστερα από έρευνες στους τομείς της εξελικτικής επιστήμης, της ψυχολογίας, της νευροεπιστήμης, της ενδοκρινολογίας και της φιλοσοφίας. Χρησιμοποιεί ιστορίες από την καθημερινότητα και την κοινή λογική για να σπάσει τα στερεότυπα. Για παράδειγμα, η τεστοστερόνη δεν είναι η ισχυρή ορμονική ουσία της ανδροπρέπειας, ενώ οι υποτιθέμενες προτιμήσεις κάθε φύλου, από τα παιχνίδια μέχρι την ανάληψη οικονομικών ρίσκων, δεν υπάρχουν παρά στο μυαλό μας.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ανασκευάζει βαθιά ριζωμένους μύθους και απαιτεί μια ισότιμη κοινωνία, βασισμένη στο δυναμικό των δύο φύλων, ως ανθρώπων.