H έκδοση αυτή περιέχει μελετήματα του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά θεολογικού περιεχομένου. Επίσης περιέχει μία ομιλία του, όπως και ένα κείμενό του περί του "Πρωτείου" του Πάπα Ρώμης, το οποίο δημοσιεύεται πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Η επιμέλεια της εν λόγω έκδοσης έγινε από τον καθηγητή Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Κουρεμπελέ.
Τα μελετήματα του πρώην Επισκόπου Ζαχουμίου & Ερζεγοβίνης τοποθετήθηκαν σε μία τέτοια σειρά, ώστε να βοηθήσουν τον αναγνώστη να εντοπίσει τη λειτουργικότητα στην ανάπτυξη μιας θεματολογίας που ξεκινά από το ερώτημα για το πώς οι Πατέρες είδαν την Αγία Γραφή μέχρι το πώς μπορεί κανείς να διαλέγεται με τον σύγχρονο φιλοσοφικοπολιτικό προβληματισμό.
Ο τίτλος του βιβλίου "Ο Πρώτος Λόγος" είναι παρμένος από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, στον οποίο αναφέρονται δύο από τα κείμενα που εντάχθηκαν σε αυτή την έκδοση. Το κείμενο περί της "Βουλής" του Θεού διασαφηνίζει το πλαίσιο κατανόησης του ερωτήματος της εμπροϋπόθετης ή της απροϋπόθετης σάρκωσης του Θεού ενώ το "Σχόλιο σε σχόλια του Αγίου Μαξίμου περί της καταστάσεως των ανθρώπων στο μέλλοντα αιώνα" διευκρινίζει θεολογικά ερωτήματα όπως αυτό της αποκαταστάσεως των πάντων, θέτοντας παράλληλα υπό κριτική τη φιλοσοφική (εννοιοκρατική) προσέγγιση που απαντάται σε ερευνητές του Αγίου Μαξίμου.
Το κείμενο για το δόγμα και ήθος στην ορθόδοξη παράδοση είναι μία ερμηνευτική προσέγγιση της αγιοπατερικής - οικουμενικής θεολογίας που ξεκινά από τον Όρο της Χαλκηδόνας και διευκρινίζει τη χριστοκεντρικότητα της ορθόδοξης έκφρασης.
Στη συνέντευξη με θέμα τη μαρξιστική και τη χριστιανική αντίληψη της θρησκείας αναλύεται η έννοια της θρησκείας και διευκρινίζεται η θεώρηση της όντως ορθοδοξίας ως μη εξουσιαστικής συνθήκης του κόσμου.
Στο τελευταίο κείμενο του βιβλίου, όπου γίνεται λόγος περί ανθρωπολογίας κατά τον Αλ. Παπαδιαμάντη και τον Φ. Ντοστογιέφσκυ, ο σεβασμιώτατος θέτει στο υπόβαθρο των αναλύσεών του την εκκλησιαστική πνευματικότητα που διαπερνά τα έργα των δύο αυτών μεγάλων συγγραφέων, επισημαίνοντας παράλληλα τα κύρια πνευματικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν το έργο τους, σημειώνοντας μάλιστα και τη στάση τους σε αυτό που λέγεται ευρωπαϊκός πολιτισμός.