Στο βιβλίο αποτυπώνονται για πρώτη φορά με επιστημονική τεκμηρίωση και ακριβείς χάρτες τα δικαιώματα και διεκδικήσεις (θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, ΑΖΑ Δωδεκανήσου) της Ελλάδας στις τέσσερεις θάλασσες που την περιβάλλουν.
Απόσταγμα δεκαετιών ενασχόλησης του συγγραφέα ως πανεπιστημιακού Καθηγητή και Υφυπουργού Εξωτερικών (2004-2009) με τα ελληνο-τουρκικά, αναλύει τις εναλλακτικές επιλογές (προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη, διάλογος, στρατιωτική κλιμάκωση) που έχει η Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση των τουρκικών διεκδικήσεων και καταλήγει στη στρατηγική της «διεκδικητικής εξομάλυνσης» των σχέσεων.
Στόχος της ήταν η άσκηση όλων κατά το δυνατό των δικαιωμάτων που αντλεί η Ελλάδα από το διεθνές δίκαιο, σε συγκεκριμένη στιγμή και με την κατάλληλη διαδικασία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Παράλληλα, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις οριοθέτησης ΑΟΖ με Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο για να δημιουργηθεί η «Ελλάς των Τεσσάρων θαλασσών» με την ισχύ και τον πλούτο ενός γεωστρατηγικού χώρου τέσσερεις φορές μεγαλύτερου σε έκταση από τη σημερινή κατά ξηρά επικράτεια (σχέδιο «Ελλάς επί Tέσσερα»). Αναλύονται εξάλλου οι πρωτοβουλίες αξιοποίησης της Ε.Ε. για αναβάθμιση των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών, δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, στήριξη από χώρες-κλειδιά όπως η Γαλλία και, τέλος, η επικράτηση στην «ειρηνική μάχη» του Αιγαίου.
Με πρωτότυπους χάρτες, επιστημονική τεκμηρίωση και ιστορική ευθύνη, το βιβλίο εκθέτει τους καταφανώς υπέρτερους «γαλανόλευκους» τίτλους απέναντι στις έωλες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε μια περιοχή που ούτε «πατρίδα» της υπήρξε ούτε και πρέπει να αφεθεί να υφαρπάσει.