Οι Τελευταίες Μέρες του Αρμοστή
Ο Αριστείδης Στεργιάδης και ο Αύγουστος του 1922
Επιμέλεια κειμένου: Κιναύ, Ανθή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-436-838-9
Οξύ, Περιστέρι, 3/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 176 σελ.
Περιγραφή

Ο πολιτικός που δίχασε τους ιστορικούς όσο κανείς άλλος

 

Οι Εκδόσεις Archive έχουν την τιμή και τη χαρά να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό το προϊόν μακρόχρονης έρευνας του Κωνσταντίνου Δ. Βλάσση, σχετικά με τον Ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και το ρόλο του σε αυτήν.

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία που έπληξε τον μικρασιατικό και θρακικό ελληνισμό, η ιστορική έρευνα συνεχίζει να παρουσιάζει ευκαιρίες που ρίχνουν νέο φως στις τότε εξελίξεις. Το ανέκδοτο υλικό είναι ευρύ σε όγκο και το βιβλίο αυτό ένα κατεξοχήν προϊόν άγνωστων πληροφοριών και δεδομένων.

Με επίκεντρο το αμφιλεγόμενο πρόσωπο του Αριστείδη Στεργιάδη, Ύπατου Αρμοστή της Σμύρνης από το 1919, ξετυλίγεται η εξιστόρηση των τραγικών ημερών του Αυγούστου του 1922 μέσω της αλληλογραφίας των αρμοδίων αρχών από το πολεμικό μέτωπο και το Γενικό Στρατηγείο στη Σμύρνη μέχρι την Ύπατη Αρμοστεία Σμύρνης και την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Με τη βοήθεια αρχειακών πηγών και άγνωστων μέχρι σήμερα επίσημων εγγράφων, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει νέες ανεξερεύνητες πτυχές του όλου δράματος. Στο σύντομο διάστημα των 14 ημερών από την κεμαλική επίθεση ως την κατάληψη της Σμύρνης, αποκαλύπτονται η αλληλογραφία του Ύπατου Αρμοστή με την κυβέρνηση, οι πληροφορίες και οι προτάσεις που υπέβαλε, η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε, η πρωτοβουλία για μια ενδεχόμενη Συμμαχική επέμβαση στην πόλη της Σμύρνης και η πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμορφώθηκε με τους πρόσφυγες που συνέρρευσαν.

Παράλληλα, επιχειρείται μια αξιολόγηση των μεταγενέστερων εξηγήσεων του Ύπατου Αρμοστή που οδηγεί στην άρση εσφαλμένων εντυπώσεων και παγιωμένων κρίσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, με άξονα και το πολύτιμο υλικό από το σχετικά άγνωστο Αρχείο Αριστείδη Στεργιάδη.

Για τον συγγραφέα:


Ο Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. ΚατάγεταιαπότηνΜεσσηνία. ΦοίτησεστιςΗΠΑκαιείναικάτοχος BSc Bachelor of Computer Science και MBA Master of Business Administration – Management απότο New York Institute of Technology (N.Y.I.T.). Από το 1994, συνεργάστηκε ως ελεύθερος συνεργάτης με περιοδικά του ειδικού Τύπου, με το ενδιαφέρον του να επικεντρώνεται στην μελέτη της διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδας κατά το α ́ μισό του 20ού αιώνα. Το 2016 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών & Ιστορίας με κατεύθυνση Νεότερη & Σύγχρονη Ιστορία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία: Οι Εξοπλισμοί της Ελλάδας (1936–1940), εκδ. Δούρειος Ίππος, Αθήνα 2013, όπου αναδεικνύεται αρχειακό υλικό από τις συνεδριάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης. Στο πλαίσιο έρευνας για την Μικρασιατική Εκστρατεία/Καταστροφή, συνέγραψε το Πρόσφυγες, Οικονομία & Νομοθεσία κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, ο επίμαχος Νόμος 2870/1922, «Περί της παρανόμου μεταφοράς προσώπων ομαδόν ερχομένων εις Ελληνικούς λιμένας εκ της αλλοδαπής», εκδ. Δούρειος Ίππος, Αθήνα 2020.


Add: 2022-04-15 11:55:51 - Upd: 2023-01-23 14:27:11