Ο Κήπος του Ασκληπιού
Εικονογράφηση: Τσαλδίρη, Ελένη
Επιμέλεια κειμένου: Τζόκα, Βασιλική
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-594-091-1
Καλέντης, Ελληνικό, 5/2022
2η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
23 x 33 εκ., 72 σελ.
Περιγραφή

Η οικογένεια της Δάφνης και των δίδυμων αδελφών της Κλεάνθη και Βαλέριου μετακομίζει σε ένα παλιό αρχοντικό της Κηφισιάς. Ο κήπος του σπιτιού, γεμάτος από πανύψηλα φυτά και πολύχρωμα αγριολούλουδα, μοιάζει με πανέμορφη ζωγραφιά. Στα μάτια των παιδιών, όμως, είναι η «ζούγκλα» που τους περιμένει για εξερεύνηση. Σύντομα οι τρεις εξερευνητές ανακαλύπτουν ένα υπόγειο μονοπάτι που τους οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια. Συνοδός τους σε αυτό το ταξίδι στο βασίλειο της φύσης με τα δώδεκα μυστικά είναι η μικρή Νεράιδα της άνοιξης. Το μακρινό ταξίδι της με οδηγό το ουράνιο τόξο έχει έναν στόχο: να καλέσει όλα τα πλάσματα της Γης σ’ ένα πανηγύρι αισθήσεων, σε μια γιορτή αναγέννησης της ίδιας της ζωής.

Τα παιδιά θα πετάξουν μαζί της, όπως και οι αναγνώστες της ιστορίας, νιώθοντας και μαθαίνοντας πολλά, αποκτώντας πολύτιμα κομμάτια της ζωής και της συνέχειας του τόπου μας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Η έκδοση, με τον τίτλο «Ο Κήπος του Ασκληπιού», σε κείμενο και εικονογράφηση της εκπαιδευτικού και εικαστικού Ελένης Τσαλδίρη, συνδυάζει τον πλούτο της φυσικής ιστορίας με τη μυθολογία, την οικολογία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και το ευ ζην. Μέσα από την ευχάριστη περιπέτεια των τριών παιδιών, οι μικροί και οι μεγαλύτεροι αναγνώστες περιηγούνται σε έναν κήπο γνώσης που αφορά τη χλωρίδα της Ελλάδας, τη βιοποικιλότητα και την ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας. Συντροφιά με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ανακαλύπτουμε όχι μόνο τα μυστικά της φύσης αλλά και το κλειδί που ξεκλειδώνει «τον βαθύ Κήπο του Ασκληπιού με την ανθισμένη υγεία της φύσης και του ανθρώπου».

«Η γνώση των πραγματικών ιδιοτήτων των φυτών ήταν πολύ αναπτυγμένη κατά την αρχαιότητα. Ο γιατρός Διοσκουρίδης (1ος αιώνα μ.Χ.), όταν ήταν γνωστά στον ελληνικό χώρο περί τις 6.000 είδη φυτών, αξιοποιούσε τις ιδιότητες αυτές σε πάνω από 500 φυτά (σε ποσοστό 8%). Ενώ σήμερα, με 600.000 γνωστά είδη στον κόσμο, έχει ερευνηθεί φαρμακολογικά μόνο το 5%. Παράλληλα,  λειτουργούσε στη λαϊκή πρακτική υγιεινή και μια έμφυτη πίστη στη φύση, που έδινε ψυχή και μαγικές δυνάμεις στα φυτά. Η πίστη και η πρακτική αυτή επέζησε μέσα από τους Βυζαντινούς και τον Μεσαίωνα μέχρι πολύ πρόσφατα», επισημαίνει στο προλογικό του σημείωμα ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Μέσα στο εντυπωσιακό περιβάλλον της φύσης και την πανδαισία των χρωμάτων, γνωρίζουμε πανέμορφα αγριολούλουδα του τόπου μας και συναντάμε σημαντικές προσωπικότητες της αρχαιότητας. Παράλληλα, όμως, ερχόμαστε σε επαφή με έναν σπουδαίο Έλληνα βοτανολόγο, τον Κωνσταντίνο Γουλιμή (1886-1963), ο οποίος μελέτησε με επιμονή και αγάπη την ελληνική χλωρίδα και ανακάλυψε άγνωστα είδη της, κάνοντας τη χώρα μας γνωστή παγκοσμίως για τον μεγάλο πλούτο των αγριολούλουδων.


Add: 2022-05-09 16:20:19 - Upd: 2024-09-04 11:07:56