Ένα ταξίδι στην ιστορία των Καρυδιωτών
Επί τη επετείω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-85309-0-4
Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Σκληρόδετο
512 σελ.
Περιγραφή

«Ένα ταξίδι στην ιστορία των Καρυδιωτών», ένα ιστορικό λεύκωμα, μια ιστορική έκδοση, που επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία του οικισμού της Καρυδιάς (Δήμου Κομοτηνής) από την αρχή του περασμένου αιώνα και, πριν την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, μέχρι και τις μέρες μας. Όχι όμως να αποτυπώσει την ιστορία και την παράδοση του οικισμού μέσα από τα ιστορικά γεγονότα αυτά καθαυτά αλλά μέσα από την πορεία και τις αφηγήσεις των ίδιων των Καρυδιωτών.
Το ιστορικό αυτό λεύκωμα συμπεριλαμβάνει 9 εκτενή κεφάλαια και ένα πλούσιο παράρτημα, που χωρίζεται σε 4 μέρη, φωτίζοντας όψεις από τις παλιές πατρίδες, τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στην Καρυδιά, τη θρησκευτική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή του τόπου στο διάβα του χρόνου.
Ο συγγραφέας δίνει παράλληλα έμφαση και στον λαϊκό πολιτισμό, τις γιορτές, τα έθιμα, την τοπική γαστρονομία, τα μνημεία του λόγου, διασώζει δε και υπομνηματίζει ιστορικά έγγραφα, ένα από τα πρώτα δημοτολόγια του οικισμού, κ.ά.
«Η έκδοση αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδιάς και Φίλων αποτυπώνει την παράδοση, απεικονίζει και περιγράφει τα συμβάντα με σεβασμό προς την ιστορία του τόπου και ζωντανεύει τις μνήμες. Ο καθένας, που έζησε ή ζει τώρα στην Καρυδιά, μπορεί να βρει κάτι που τον αφορά, κάτι που τον αγγίζει, κάτι που τον ταξιδεύει στο παρελθόν. Πιστεύω ότι το παρόν λεύκωμα δεν θα αφήσει ασυγκίνητους αυτούς που αγαπούν το αυθεντικό, την ιστορία και την παράδοση. Προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες τόσο στον απλό αναγνώστη όσο και στον ειδικό λαογράφο και ερευνητή», Σάββας Τοκμακίδης