Τα Πρακτικά του 4ου Συνεδρίου των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών, Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019) κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, σε επιμέλεια των Μανόλη Γ. Βαρβούνη και Θανάση Β. Κούγκουλου.
Το 4ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, στην Κομοτηνή, από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου 2019. Έλαβαν μέρος διακόσιοι δύο σύνεδροι από δεκαοκτώ χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Πολωνία, Γεωργία, Ρωσία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο και Ελλάδα) και πραγματοποιήθηκαν εκατόν εβδομήντα πέντε ανακοινώσεις. Στα Πρακτικά κατατέθηκαν εκατόν είκοσι έξι μελέτες, οι οποίες κατανέμονται σε τρεις τόμους. Ο πρώτος και ο δεύτερος περιλαμβάνουν μελέτες για τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο, και ο τρίτος, ο οποίος διαιρείται σε δύο μέρη (Γ1 και Γ2), για τη λαογραφία, την κοινωνική ανθρωπολογία, τη γλωσσολογία και την ιστορία.
Οι εκατόν είκοσι έξι μελέτες που κατατίθενται στα Πρακτικά, αλλά και το σύνολο των ανακοινώσεων του Συνεδρίου, καλύπτουν ένα πλήθος θεματικών, που σχετίζονται με τη λογοτεχνία και την πρόσληψή της, τις σχέσεις με τη Δύση, την ελληνική γλώσσα στα Βαλκάνια, τον λαϊκό πολιτισμό (τις τελετουργίες ή τον έντεχνο λαϊκό λόγο), τον Τύπο και τις συνάφειες με την ευρύτερη μεσογειακή περιοχή, τις πολιτισμικές ταυτότητες και τις συγκριτικές θεωρήσεις των πολιτισμών, τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις, την ιστορική συγκυρία, τα προσφυγικά ζητήματα, τη σχέση παράδοσης και νεωτερικότητας, το κίνημα του Διαφωτισμού, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το θέατρο και τον κινηματογράφο, τον ελληνισμό της Θράκης, τις ελληνικές κοινότητες στα Βαλκάνια, τις εθνικές ταυτότητες, τη θέση και τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις μεταφράσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επαφές με την Κύπρο, κ.ά.
«Χρέος ιστορικό, ανάγκη επανεκκίνησης της συλλογικής μνήμης μεταξύ Ελληνισμού και Βαλκανίων καθώς και η μελέτη των αμφίδρομων σχέσεών τους αποτελεί αυτή η έκδοση», Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Κοσμητόρισσα Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.