Και η Ανατολή του αιμάτου σιντριβάνι
Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 - Αίτια και συνέπειες μιας καταστροφής
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-606-214-8
Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα, 7/2022
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 524 σελ.
Περιγραφή

Η Μικρασιατική Εκστρατεία υπήρξε το μεγαλύτερο και πλέον πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος, με διαστάσεις σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτό ακριβώς το πολυεπίπεδο πλαίσιο φιλοδοξεί να φωτίσει περισσότερο ο παρόν συλλογικός τόμος, με νέα στοιχεία και οπτικές που προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

 

Η Μικρασιατική Εκστρατεία εξετάζεται στην γεωπολιτική της διάσταση, επικεντρώνοντας σε ειδικά πολιτικά ζητήματα, όπως οι εκλογές του 1920, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί και ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων, οι διπλωματικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις με την Αγγλία το κρίσιμο 1920, αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις της πρώτης μετακύλισης μέρους του οικονομικού βάρους της εκστρατείας στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Εξετάζονται επί μέρους κρίσιμες στρατιωτικές πτυχές του μικρασιατικού εγχειρήματος, όπως η σταδιακή υπονόμευση του ηθικού των στρατιωτών, κομμουνιστικά δίκτυα στη Στρατιά Μικράς Ασίας, η οργάνωση των Τηλεπικοινωνιών και η δράση της Αεροπορίας του Ελληνικού Στρατού στο πεδίο της παροχής πληροφοριών κατά τις κρίσιμες επιχειρήσεις προς Άγκυρα. Παρουσιάζεται επίσης μια κριτική προσέγγιση της διοίκησης του τελευταίου Αρχιστράτηγου Χατζανέστη, καθώς και μια διεισδυτική ανάλυση για την πολιτική των Φιλελευθέρων την περίοδο 1921-1922 μέσα από το αρχείο του Στρατηγού Δαγκλή.

Για τον δραματικό Αύγουστο της Καταστροφής του 1922, επιχειρείται μια αναλυτική και αποκαλυπτική ακτινογραφία της όλης κατάρρευσης του ελληνικού μετώπου με κατατοπιστικούς χάρτες, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες. Η ίδια περίοδος παρακολουθείται μέσω μιας θεματικής παράθεσης δημοσιευμάτων δύο εφημερίδων της “Καθημερινής” και του “Ελεύθερου Βήματος”.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Μικρασιατικής Καταστροφής θεωρείται τέλος η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στην κατακλείδα της Καταστροφής και της διαχείρισης της επόμενη ημέρας επιχειρείται μια κριτική αναψηλάφηση της δίκης των Έξι, όπως και πληροφορίες για την τύχη των προσφύγων της Μικράς Ασίας που κατέφυγαν στην Κύπρο.


Add: 2022-12-08 09:55:43 - Upd: 2024-09-24 10:45:04