ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Κβαντική Φυσική γεννήθηκε το 1900, όταν ο Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ αναζητούσε τρόπο να βγάζουν οι ηλεκτρικές λάμπες περισσότερο φως και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ξοδεύοντας λιγότερη ενέργεια.
Ο Πλανκ και οι πρωτοπόροι τής Κβαντικής Φυσικής, με πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις, βρήκαν πολύ περισσότερα πράγματα από τη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και θεμελίωσαν τη σύγχρονη εποχή σε όλα τα πεδία τής ζωής μας, ανατρέποντας λανθασμένες αντιλήψεις που είχε η κλασική Φυσική για την πραγματικότητα.
Αν και χωρίς την Κβαντική Φυσική δεν θα υπήρχε πυρηνική βόμβα και πυρηνικά εργοστάσια, δεν θα είχαν όμως συμβεί ούτε και οι αλματώδεις εξελίξεις στη Χημεία, στη Βιολογία, στην Ιατρική, στην Κοσμολογία, στην Οικονομία και στην τεχνολογία. Δεν θα υπήρχαν τρανζίστορ, τηλεόραση, βίντεο, τεχνολογία μικροκυμάτων, λέιζερ, CD, DVD, ψηφιακή τεχνολογία, υπολογιστές, διαδίκτυο, σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας, προηγμένα υλικά, τεχνητή νοημοσύνη, γρήγορη ανάλυση δεδομένων και ευρύτητα πληροφόρησης. Δεν θα γνωρίζαμε καν τα στοιχεία τής Χημείας και τις ιδιότητές τους, δεν θα είχαμε κατανοήσει το DNA, τη βιολογία και τη φυσιολογία μας, δεν θα είχε αναπτυχθεί η φαρμακευτική, οι σύγχρονες ιατρικές διαγνώσεις και θεραπείες, η μοριακή βιολογία, η βιοτεχνολογία, η γονιδιωματική ανάλυση, τα φάρμακα για εξατομικευμένη περίθαλψη και δεν θα γνωρίζαμε πώς γεννήθηκε το Σύμπαν, πώς λειτουργεί και πώς εξελίσσεται.
Από τα παιδικά μου χρόνια αγαπούσα τη Φυσική, επειδή έλυνε τις απορίες μου για τα φαινόμενα που παρατηρούσα γύρω μου, δίνοντάς μου την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι καταλάβαινα τα μυστήρια τού κόσμου. Κάποτε όμως θύμωσα μαζί της, γιατί, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειές μου να δω ένα άτομο και τα ηλεκτρόνια να κινούνται γύρω του, δεν τα κατάφερα. Έτσι, μετατόπισα το ενδιαφέρον μου από τα άτομα τής ύλης, στα ανθρώπινα άτομα και στράφηκα στη Φιλοσοφία, στην Ιστορία, στην Ψυχολογία, καθώς και σε αρχαίες οντολογικές αντιλήψεις τής Ανατολής – συγκεκριμένα στη βουδιστική ψυχολογία, στον κινέζικο ταοϊσμό και αργότερα στο ιαπωνικό Ζεν.
Το 1982, συναρπάστηκα από το βιβλίο τού φυσικού Φρίτζοφ Κάπρα Το Τάο και η Φυσική, το οποίο ένωνε την αρχαία γνώση τής Ανατολής με την Κβαντική Φυσική. Στην πραγματικότητα όμως δεν το καταλάβαινα, οπότε υποκαθιστούσα την έλλειψη γνώσεων με φαντασία, πράγμα που μου επέτρεπε να μεταδίδω στους φίλους μου τον ενθουσιασμό μου για το βιβλίο,
μαζί με αποσπάσματά του, τα οποία άλλοτε παπαγάλιζα και άλλοτε διαστρέβλωνα. Όταν
το συνειδητοποίησα, απομακρύνθηκα από τα κβαντικά και παρέμεινα με τα ανθρώπινα.
Ωστόσο, οι πρώτες αγάπες δεν ξεχνιούνται. Συνέχισα να διαβάζω με ενδιαφέρον τις επιστημονικές στήλες τής εφημερίδας και ήρθε η στιγμή που διαπίστωσα με έκπληξη ότι κάποιοι θεωρητικοί φυσικοί είχαν επίσης μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από τα άτομα τής ύλης στα ανθρώπινα άτομα και μιλούσαν για κάτι που ονόμαζαν κβαντική συνειδητότητα, ενώ ταυτόχρονα αυξανόταν συνεχώς αντίστοιχες δημοσιεύσεις νευροεπιστημόνων και εξελικτικών βιολόγων. Η συχνότητα με την οποία εμφανιζόταν τέτοιου είδους δημοσιεύματα σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας έδειχνε ότι προφανώς ενέπνεαν μια μερίδα αναγνωστών. Αυτά που έλεγαν με ενέπνεαν, δίνοντάς μου για άλλη μια φορά την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι καταλάβαινα τα μυστήρια τής ανθρώπινης ύπαρξης!
Με αφορμή τον εγκλεισμό εξαιτίας τής πανδημίας τού Covid 19, αποφάσισα να αφοσιωθώ στη μελέτη τής κβαντικής φυσικής. Είπαμε, οι πρώτες αγάπες δεν ξεχνιούνται! Αυτό που νόμιζα πως θα ήταν ένας ιστορικός περίπατος, αποδείχθηκε μια περιπετειώδης και συχνά αιματηρή διαδρομή, με ιδέες να πνίγονται, βιβλία να κρύβονται και να καίγονται και, το κυριότερο, με ανθρώπους να οδηγούνται στην πυρά τής Ιεράς Εξέτασης, μόνο και μόνο επειδή έλεγαν ότι το μικρότερο δομικό στοιχείο τής ύλης είναι το άτομο. Και, αντίθετα με αυτά που νομίζουμε, διαπίστωσα ότι αυτή η διαδρομή άρχισε στην Ινδία, τον 10ο αι. π.Χ. και διήρκεσε 3.000 χρόνια, μέχρι να γίνει επιτέλους αποδεκτή η ύπαρξη τού ατόμου! Και την αμέσως επόμενη στιγμή, άνοιξε ο δρόμος για τη σύγχρονη φυσική!
Ύστερα πέρασα στην κβαντική θεωρία, όπου πήρα ένα απρόσμενο δώρο: Εξαιτίας των μέτρων τής πανδημίας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εκδότες από όλο τον κόσμο έδωσαν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακαδημαϊκές μελέτες, σύγχρονες και ιστορικές, καθώς και σε ασυνήθιστα μεγάλο περιεχόμενο βιβλίων, πράγμα που μού έδωσε τη δυνατότητα να κάνω μια έντιμη μελέτη. Στα μέσα Μαΐου, αυτή η ελεύθερη πρόσβαση έπαψε, ευτυχώς είχα προλάβει να κατεβάσω πάρα πολλές δημοσιεύσεις. Έχοντας ήδη παρακολουθήσει την αιματηρή διαδρομή τής ατομικής θεωρίας, δεν μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το ότι η κβαντική θεωρία ήταν για πολλά χρόνια κατακριτέα, ακόμη και από σπουδαίους φυσικούς, όπως ο Αϊνστάιν.
Μελέτησα ακαδημαϊκές εργασίες, όχι μόνο από τα μεγάλα πανεπιστήμια, αλλά ακόμη και από την Ινδία, την Κένυα και το Αφγανιστάν. Οι πηγές μου ήταν: Annalen der Physik, Albert Einstein Institute for Advanced Study, Georg-August-Universität Göttingen, Humboldt University of Berlin, Christian Albrechts Universitat zu Kiel, Ludwig Maximilians Univeritat Munchen, Trinity College στο Cambridge, Oxford University, University of Nottingham, Stanford, Princeton, City University of New York, Niels Bohr Institute, Niels Bohr Library & Archives, University of Copenhagen, Weizmann Institute Of Science, Jewish virtual library, American Association of Physics Teachers, Fukuoka University, Budapest University of Technology and Economics, University of Novi Sad, University of Calcutta, Technical University of Mombasa, Kenyatta University, Mus Alparslan University Makale, Kabul. Επίσης: Προσωπικοί ιστότοποι επιστημόνων, ομιλίες και συνεντεύξεις τους από το youtube και πρακτικά συνεδρίων, όπου έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις.
Με την ίδια ερευνητική διαδικασία, προσέγγισα και την οντολογική διάσταση τής κβαντικής φυσικής, την κβαντική συνειδητότητα. Εννοείται ότι οι επιστημονικές έρευνες προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα μεγάλες επικρίσεις. Ολόκληρος ο τομέας χαρακτηρίστηκε αρχικά ψευδοεπιστήμη, στη συνέχεια όμως το κύρος των επιστημόνων που ασχολούνται με την κβαντική συνειδητότητα δεν επέτρεπε τέτοιους χαρακτηρισμούς, οπότε έπεσαν οι τόνοι.
Στο τρίτο μέρος αυτής τής μελέτης, παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή αυτών των ερευνών, καθώς και σημαντικά πειράματα που επαληθεύουν την ύπαρξη των κβαντικών διεργασιών και τής κβαντικής συνειδητότητας. Αυτή η έρευνα δεν ήταν απλώς συλλογή γνώσεων και πληροφοριών. Ήταν μια διαδρομή μέσα σε εμπνευσμένες ιδέες και επιστημονικές αποδείξεις, οι οποίες μου έδωσαν τη συναρπαστική κατανόηση ότι αυτό που θεωρούμε συμπαγή ύλη είναι απλώς μια ψευδαίσθηση κι ότι το μόνο που υπάρχει, είναι κύματα συχνοτήτων και μικροσκοπικά σωματίδια που στροβιλίζονται σαν δίνες μέσα σε ένα απέραντο κενό.
Λίνα Σαϊσανά, Αθήνα 2020
Υ.Γ.
Το 2020, το έστειλα ηλεκτρονικά σε μερικούς ανθρώπους και αυτά είναι τα σχόλιά τους: Ένας εκδότης επιστημονικών βιβλίων έκρινε ότι τα κείμενα είναι σωστά, δεν έχουν λάθη επιστημονικά, όμως είναι πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Σε τέτοια βιβλία, ο αναγνώστης αποζητά την αυθεντία και τους τίτλους τού συγγραφέα κι αυτό δεν με βοηθάει.
Ένας πανεπιστημιακός είπε ότι το γραπτό μου ήταν μια ευχάριστη περιπέτεια, που μάλιστα τού έμαθε αρκετά πράγματα και τον οδήγησε συχνά σε προβληματισμό, βρήκε πολύ ελκυστικό και ενδιαφέρον το ύφος και την ανθρώπινη διάσταση που αντιμετωπίζω τα επιστημονικά θέματα, πράγμα που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον τού αναγνώστη, επαίνεσε την εντυπωσιακά εκτενή βιβλιογραφία, επεσήμανε όμως ότι τα περισσότερα από όσα παρουσιάζονται για την κβαντική συνείδηση ανήκουν στην ψευδοεπιστήμη και κατέληξε: «Όταν ένας ευφυής άνθρωπος, από άλλο ωστόσο διανοητικό περίγυρο, και με διαφορετικές εμπειρίες, όπως εσύ, προσπαθεί να κατανοήσει τη σημαντικότερη ίσως επιστημονική κατάκτηση τής εποχής μας, δίνει ένα παράδειγμα, που αξίζει τον έπαινο και την εκτίμηση μας.»
Το άφησα για δύο χρόνια στην άκρη. Ο πανεπιστημιακός όμως, μού έγραψε ότι η εργασία είναι δημιουργική, με πολλά θετικά σημεία και να μην αφήσω να χαθούν αυτά που κέρδισα.
Ένας φίλος που διδάσκει διαλογισμό, έγραψε: «Με εξέπληξε πώς συγκέντρωσες όλες αυτές τις πληροφορίες, τις ενοποίησες και τις απέδωσες με φιλικό και κατανοητό τρόπο. Αυτό το βιβλίο περιέχει επιστημονικές αποδείξεις και εφαρμογές τής κβαντικής φυσικής που είναι αντίστοιχες των βιωμάτων ενός διαλογιστή. Δίνει κατανόηση με επιστημονικό τρόπο τού τι είναι διαλογισμός και ανοίγει μονοπάτια για εξερεύνηση, σε μια πραγματικότητα πέρα από λέξεις και λογική.»
Έτσι, με αυτά τα σχόλια, παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, εκδίδεται αυτή η εργασία.
Λίνα Σαϊσανά, 2022
Οπισθόφυλλο βιβλίου:
Αυτό το βιβλίο ασχολείται με την οντολογική διάσταση τής Κβαντικής Φυσικής, την κβαντική συνειδητότητα, με την οποία γίνεται κατανοητή η ίδια η φύση τής πραγματικότητας:
Αυτό που θεωρούμε συμπαγή ύλη είναι ψευδαίσθηση και το μόνο που υπάρχει, είναι κύματα συχνοτήτων και μικροσκοπικά σωματίδια που στροβιλίζονται σαν δίνες μέσα σε ένα απέραντο κενό.
Το ενοποιητικό πεδίο τής συνειδητότητας και η ψευδαίσθηση τής συμπαγούς ύλης περιγράφονται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους σοφούς όλων των πολιτισμών. Τα τελευταία 50 χρόνια, επιστήμονες κύρους, πολλοί από αυτούς βραβευμένοι με Νόμπελ Φυσικής, το επαληθεύουν συνεχώς πειραματικά.
Οι Έλληνες Πανεπιστημιακοί απορρίπτουν ως ψευδοεπιστήμη την κβαντική συνειδητότητα. Μάλιστα, 20 καθηγητές και φοιτητές τού Πανεπιστημίου Κρήτης, δημιούργησαν τον Μαρτίου 2020 ένα Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης, λέγοντας: «Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς διάδοσης ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών με μεγάλη επιρροή και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Η αγορά κατακλύζεται από ψευδοεπιστημονικά βιβλία, με τα επίθετα φετίχ ‘ολιστικό’ και ‘κβαντικό’ να συμπληρώνουν πλέον κενολόγα έως γελοία συμφραζόμενα. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να προστατεύσει τους μαθητές και τους πολίτες από ιδέες που οδηγούν σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Θα πασχίσουμε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο επιστημόνων και πολιτών που ενστερνίζονται την ανάγκη ενός Παρατηρητηρίου και θα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν ανάλογα με την ειδικότητά τους. Ο ρόλος αυτού του δικτύου είναι σημαντικός και απευθύνουμε έκκληση για ενεργή ανταπόκριση από όλους εκείνους που θα χρειαστούμε τη συνδρομή τους.»
Καθώς η συγγραφέας αυτού τού βιβλίου δεν είναι επιστήμονας Φυσικός, είναι πιθανόν να εγείρει διώξεις εναντίον της από την ’αστυνομία σκέψης’. Η εργασία αυτή όμως έχει στηριχθεί σε 400 πηγές διεθνούς βιβλιογραφίας και είναι κατανοητή, χωρίς να απαιτούνται γνώσεις Φυσικής.
Οι διώξεις δεν είναι κάτι καινούριο για τη Φυσική. Η Κβαντική Φυσική στηρίζεται στη θεωρία των ατόμων. Επί 3.000 χρόνια, άνθρωποι απομονωνόταν, διωκόταν, καιγόταν από την Ιερά Εξέταση, μόνο και μόνο επειδή έλεγαν ότι το μικρότερο δομικό στοιχείο τής ύλης είναι το άτομο. Η ύπαρξη τού ατόμου δεν ήταν αποδεκτή από την επιστήμη ούτε καν το 1900! Όταν έγινε αποδεκτή, άνοιξε ο δρόμος για την Κβαντική Φυσική. Ωστόσο, η κβαντική θεωρία ήταν κατακριτέα για πολλά χρόνια, ακόμη και από σπουδαίους φυσικούς, όπως ο Αϊνστάιν.
Αυτό το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στην περιπετειώδη και αιματηρή διαδρομή τής αποδοχής τού ατόμου, παρουσιάζει απλά και κατανοητά τις βασικές αρχές τής Κβαντικής Θεωρίας και καταλήγει στην οντολογική διάσταση τής Κβαντικής Φυσικής: την κβαντική συνειδητότητα.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.