Για σχεδόν έναν αιώνα, οι συμβάσεις και οι πράξεις που καταρτίζονταν στην Ελλάδα επιβαρύνονταν με το τέλος χαρτοσήμου, σύμφωνα με τις διατά-ξεις του Κώδικα Νόμων Τελών Χαρτοσήμου (ΚΝΤΧ, π.δ. της 28ης Ιουλίου 1931, Α' 239). Ωστόσο, οι διατάξεις αυτές, ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα εφαρμο-γής, κατέστησαν απαρχαιωμένες, καθώς δεν ανταποκρίνονταν πλέον στις σύγχρονες συναλλακτικές ανάγκες και δεδομένα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παλαιότητας του πλαισίου είναι το γεγο-νός ότι το τέλος χαρτοσήμου επιβαλλόταν αποκλειστικά σε γραπτές συμβάσεις καταρτισμένες στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της συναλλαγής. Παράλληλα, οι διατάξεις δεν προσδιόριζαν με σαφήνεια τις διαδικασίες δήλω-σης, βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους, δημιουργώντας ασάφειες σχετικά με την υποχρέωση δήλωσης και κατανομής της οικονομικής επιβάρυνσης μεταξύ των συναλλασσομένων.
Αυτές οι ελλείψεις είχαν προφανείς αρνητικές συνέπειες τόσο στην εισπρα-ξιμότητα των δημοσίων εσόδων όσο και στη δημιουργία κλίματος φορολογικής αβεβαιότητας, γεγονός που επηρέαζε αρνητικά τις συναλλαγές και τις επενδύ-σεις.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά και να ανταποκριθεί η φορο-λογική νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες, κρίθηκε απαραίτητη η θέσπιση ε-νός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου. Με τον νέο νόμο 5135/2024, καθιε-ρώνεται ένας ενιαίος φόρος για τις συναλλαγές, συμβάσεις και πράξεις που απαριθμούνται περιοριστικά στον νόμο και δεν υπάγονται σε άλλους έμμεσους φόρους (όπως ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και η φορολογία κεφαλαίου).
Με τη νέα νομοθεσία, καταργείται το τέλος χαρτοσήμου σε σειρά σημαντι-κών συναλλαγών, όπως το χρησιδάνειο, οι ασφαλιστικές συναλλαγές, η σύ-σταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, οι ενέγ-γυες πιστώσεις τραπεζών, οι συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων, καθώς και σε συναλλαγές που σχετίζονται με χαρτόσημα επί παραβόλων (π.χ. άδειες γάμου, επαγγελματικές άδειες). Επίσης, καταργείται το τέλος χαρτοσήμου 2,40% ή 3,60% επί των κρατήσεων υπέρ νομικών προσώπων δημοσίου δικαί-ου, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, το Ταμείο Χρηματοδότησης Δι-καστικών Κτηρίων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Η νέα έκδοση με τίτλο «Τέλος Ψηφιακών Συναλλαγών (ν. 5135/2024)» περιλαμβάνει τις διατάξεις κατ' άρθρο του νέου νόμου, συνοδευόμενες από την αιτιολογική έκθεση. Στα παραρτήματα του βιβλίου περιλαμβάνονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης υποβολής, πίνακας συντελεστών χαρτοσήμου (που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τις 30.11.2024), καθώς και οι κωδικοποιημένες διατάξεις του καταργούμενου ΚΝΤΧ.