Gorenko, Anna Andreyavna 1889-1966 (Akhmatova, Anna, 1889-1966)
Αχμάτοβα, Άννα
Ахматова, Анна
Ρωσίδα ποιήτρια, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της «Αργυρής Εποχής» στην ποίηση της Ρωσίας. Επέλεξε το επώνυμο Αχμάτοβα, που ανήκε στην προγιαγιά της από τη φυλή των Τατάρων.
Η Αχμάτοβα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον προνομιούχο και μια κουλτούρα αριστοκρατική. Πέρασε τα μαθητικά της χρόνια στο κλασικό περιβάλλον του γυμνασίου στο Τσάρσκογιε Σελό (Ца́рское Село́), ενώ αποφοίτησε από το λύκειο «Φουντουκλέγιεφ» στο Κίεβο, όπου την είχε στείλει η μητέρα της μετά το χωρισμό των γονέων της. Κατόπιν φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέβου. Στα νεανικά της χρόνια διάβασε και επηρεάστηκε από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και ιδιαίτερα από τους Σκανδιναβούς συγγραφείς.

Ενώ συνέχιζε ακόμη τις νομικές και φιλολογικές σπουδές της παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 1910 τον φιλομοναρχικό ποιητή Νικολάι Γκουμιλιόφ (Гумилёв) και έγινε μέλος στη λογοτεχνική ομάδα της Αγίας Πετρούπολης «Συντεχνία των Ποιητών» (Zech poetow), λίκνου του κινήματος του «ακμεϊσμού», του οποίου πρωτοστάτης και θεωρητικός ήταν ο Γκουμιλιόφ.

Η συμβίωσή της με τον Γκουμιλιόφ άρχισε να γίνεται τελείως συμβατική. Στο γαμήλιο ταξίδι του ζευγαριού στο Παρίσι, η νεόνυμφη Αχμάτοβα κάνει τη γνωριμία της με το νεαρό ζωγράφο Αμεντέο Μοντιλιάνι, με τον οποίο έμελλε αργότερα να ζήσει ένα θυελλώδη έρωτα.

Τον Αύγουστο του 1918, η Αχμάτοβα στα τριάντα χρόνια της παίρνει διαζύγιο από τον Γκουμιλιόφ, ο οποίος εκτελέστηκε από το σοβιετικό καθεστώς το 1921 ως «εχθρός του λαού» κατηγορούμενος για συμμετοχή σε συνωμοσία εναντίον του Σοβιετικού καθεστώτος. Υπάρχει ως πιο η πιθανή εκδοχή ότι η συνωμοσία ήταν φτιαγμένη από τη Σοβιετική αστυνομία. Η Αχμάτοβα είχε αποκτήσει μαζί του το 1912 ένα γιο, τον Λεβ Γκουμιλιόφ. Πολύ σύντομα, ξαναπαντρεύτηκε τον εξέχοντα ασσυριολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης Βλαντιμίρ Σιλέϊκο, μεγαλύτερό της σε ηλικία, αλλά και ο δεύτερος αυτός γάμος διαλύθηκε το 1921.

Η Αχμάτοβα, αφού πήρε το διαζύγιό της από τον Σιλέϊκο, παντρεύτηκε για τρίτη φορά το 1923 τον Νικολάι Πούνιν, ιστορικό τέχνης, ο οποίος πέθανε στα σταλινικά γκουλάγκ το 1953. Και ο γιος της Λεβ Γκουμιλιόφ (αργότερα χρεώθηκε από διάφορους μελετητές για αντισημιτισμό και εθνικισμό για το έργο του) καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σιβηρία, απ’ όπου απελευθερώθηκε οριστικά το 1956.

Με την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, η Αχμάτοβα αντιστέκεται στον πειρασμό της αποδημίας. Η σταλινική όμως τρομοκρατία με συνεχείς διώξεις, εξορίες, εξευτελισμούς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας των έργων της, αν και δεν επηρέασαν την ποιητική δημιουργία της, κλόνισαν σημαντικά την κατάσταση της υγείας της, δεδομένου ότι έπασχε από συνεχή κρούσματα φυματίωσης. Λόγω της σημαντικότητας του έργου της με διαταγή του Στάλιν, ήταν από τους λίγους διανοούμενους που επιλέχθηκε να μεταφερθεί από τη Πολιορκία του Λένινγκραντ, και να σταλθεί στη Τασκένδη.

Η απήχηση που έβρισκαν τα ποιήματά της στο κοινό ανησυχούσαν το κομμουνιστικό κόμμα. Τον Αύγουστο του 1946, ύστερα από εισήγηση του αρμοδίου για τον πολιτισμό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αντρέι Ζντάνοφ (Андре́й Жда́нов), η Αχμάτοβα καταγγέλθηκε ενώπιον των μελών της Ένωσης Συγγραφέων ως «ιδεολογικός αποδιοργανωτής και εκπρόσωπος του αντιδραστικού σκοταδισμού» και διαγράφηκε από την Ένωση Συγγραφέων, όπου μόνο μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν ( 1953) αποκαταστάθηκε.

Στις 5 Μαρτίου 1966, η Αχμάτοβα άφησε την τελευταία της πνοή από έμφραγμα σε ηλικία 76 ετών σε ένα σανατόριο στην πόλη Ντομοντέντοβο (Домодедово), νότια της Μόσχας, η σορός της μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) και ετάφη στο κοιμητήριο του Κομαρόβο (Комаро́во), κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Το 1965 απονέμεται στην Αχμάτοβα ο τίτλος της επίτιμης διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ η UNESCO κήρυξε το έτος 1989 «Έτος Αχμάτοβα».
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2017 Ποίημα δίχως ήρωα Συγγραφέας s@mizdat Χαρτόδετο
2017 Η Πασών των Ρωσιών Συγγραφέας Κάπα Εκδόσεις Χαρτόδετο
2017 Το φως του προβολέα / Ρέκβιεμ / Σελίδες αυτοβιογραφίας Συγγραφέας Το Ροδακιό Χαρτόδετο
2016 Ελεγείες του Βορρά - Ανθίζει η αγριοτριανταφυλλιά - Τα ποιήματα του μεσονυχτίου Συγγραφέας s@mizdat Χαρτόδετο
2015 Ροζάριο Συγγραφέας s@mizdat Χαρτόδετο
2015 Αγριόχορτο Συγγραφέας s@mizdat Χαρτόδετο
2015 Τα 3 Μ : Μαντελστάμ, Μοντιλιάνι, Μπλοκ Συγγραφέας s@mizdat Χαρτόδετο
2014 `Αννα Αχμάτοβα : Ποιήματα Συγγραφέας Ζαχαράκης Κ. Μ. Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
2014 Anno Domini Mcmxxi Συγγραφέας s@mizdat Χαρτόδετο
2014 Ελεγείες του Βορρά Συγγραφέας poema Χαρτόδετο
2014 Τρεις ποιητικοί κύκλοι Συγγραφέας s@mizdat Χαρτόδετο
2013 Στην άκρη της θάλασσας Συγγραφέας poema Χαρτόδετο
2012 Ροζάριο Συγγραφέας Φίλντισι Χαρτόδετο
2011 Ρέκβιεμ Συγγραφέας Άγρα Σκληρόδετο
2011 Όταν οι άγγελοι περπατούν : Ανθολογία πεζού ποιήματος Συγγραφέας Μεταίχμιο PDF
2008 Ποιήματα Συγγραφέας Μικρή Άρκτος Σκληρόδετο
2007 Ρέκβιεμ Συγγραφέας Αρμός Χαρτόδετο
2007 Όταν οι άγγελοι περπατούν : Ανθολογία πεζού ποιήματος Συγγραφέας Μεταίχμιο Χαρτόδετο
2007 Ξένη ποίηση του 20ού αιώνα : Επιλογή από ελληνικές μεταφράσεις Συγγραφέας Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (ΔΟΛ) Χαρτόδετο
2001 Περί των γάμων υδραργύρου και θείου : Μια ιστορία έρωτα και αλχημείας βασισμένη σε ποιήματα και έργα Συγγραφέας Ύψιλον Χαρτόδετο
1998 Ρέκβιεμ. Η οδυρόμενη μούσα Συγγραφέας Υπερίων Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2017 Ποίημα δίχως ήρωα s@mizdat Χαρτόδετο
2017 Η Πασών των Ρωσιών Κάπα Εκδόσεις Χαρτόδετο
2017 Το φως του προβολέα / Ρέκβιεμ / Σελίδες αυτοβιογραφίας Το Ροδακιό Χαρτόδετο
2016 Ελεγείες του Βορρά - Ανθίζει η αγριοτριανταφυλλιά - Τα ποιήματα του μεσονυχτίου s@mizdat Χαρτόδετο
2015 Ροζάριο s@mizdat Χαρτόδετο
2015 Αγριόχορτο s@mizdat Χαρτόδετο
2015 Τα 3 Μ : Μαντελστάμ, Μοντιλιάνι, Μπλοκ s@mizdat Χαρτόδετο
2014 `Αννα Αχμάτοβα : Ποιήματα Ζαχαράκης Κ. Μ. Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
2014 Anno Domini Mcmxxi s@mizdat Χαρτόδετο
2014 Ελεγείες του Βορρά poema Χαρτόδετο
2014 Τρεις ποιητικοί κύκλοι s@mizdat Χαρτόδετο
2013 Στην άκρη της θάλασσας poema Χαρτόδετο
2012 Ροζάριο Φίλντισι Χαρτόδετο
2011 Ρέκβιεμ Άγρα Σκληρόδετο
2011 Όταν οι άγγελοι περπατούν : Ανθολογία πεζού ποιήματος Μεταίχμιο PDF
2008 Ποιήματα Μικρή Άρκτος Σκληρόδετο
2007 Ρέκβιεμ Αρμός Χαρτόδετο
2007 Όταν οι άγγελοι περπατούν : Ανθολογία πεζού ποιήματος Μεταίχμιο Χαρτόδετο
2007 Ξένη ποίηση του 20ού αιώνα : Επιλογή από ελληνικές μεταφράσεις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (ΔΟΛ) Χαρτόδετο
2001 Περί των γάμων υδραργύρου και θείου : Μια ιστορία έρωτα και αλχημείας βασισμένη σε ποιήματα και έργα Ύψιλον Χαρτόδετο
1998 Ρέκβιεμ. Η οδυρόμενη μούσα Υπερίων Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα