Οι γαστρονομικές της ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισε να πειραματίζεται με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες.
Αν και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σπουδάζοντας οικονομικά και marketing στο Παρίσι, σύντομα το πάθος της για την τέχνη της μαγειρικής και τη γαστρονομία την έκαναν να αλλάξει ρότα, να ακολουθήσει την καρδιά της και να κυνηγήσει το όνειρό της. Ξεκινώντας τις σπουδές της στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές σχολές του Παρισιού Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenôtre, ήρθε σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που την ενέπνευσαν μεταδίδοντάς της το πάθος για το καινούριο και τη δημιουργία.Στο Παρίσι με τη Μαρία, την αδερφή της, δημιούργησαν το καμάρι τους, το εστιατόριο EVI EVANE (www.evievane.com), και υπερασπίζονται με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.Στην Αθήνα, ξεκίνησε το 2006 μέσα από το πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός Καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εκείνους που λατρεύουν τις κατσαρόλες και αφήνονται στη μαγεία της γεύσης.Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο Star Νηστικοί πράκτορες, και το 2012, με την εκπομπή Στην κουζίνα με την Ντίνα, μοιράστηκε μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV την εκπομπή Ma cuisine grecque, η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή, λόγω της μεγάλης επιτυχίας, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.Παράλληλα, παρουσιάζει τις δημιουργίες της σε περιοδικά γεύσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, όπου διατηρεί μόνιμες στήλες. Είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται στους νεότερους, και ορμώμενη από την αγάπη της για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την τέχνη της μαγειρικής, διδάσκει σε επαγγελματικές σχολές της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής. Το βιβλίο της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand World Cookbooks Awards ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής, ενώ το τελευταίο της βιβλίο Grèce, cuisine familiale et traditionnelle εκδόθηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο «La Martiniere» (στην ελληνική έκδοση με τον τίτλο Η κουζίνα της μαμάς μου).Εργάζεται με πάθος για το site της www.dinanikolaou.gr. Πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.