Ψιλάκης, Νίκος

Ο Νίκος Ψιλάκης αφιέρωσε τη ζωή του στη δημοσιογραφία, στην καταγραφή και ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης, των μνημείων της Ορθοδοξίας και της κρητικής διατροφής. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον τοπικό τύπο του Ηρακλείου και αργότερα στο τοπικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Αφοσιώθηκε με ζήλο στην καταγραφή και τεκμηρίωση του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του για την κρητική διατροφή για την οποία και συνέγραψε σειρά βιβλίων.
Επιμελήθηκε το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση, έλαβε μέρος ως εισηγητής σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις και πραγματοποιήσε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας.
Ο Νίκος Ψιλάκης είχε τιμηθεί δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», με το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας και με το βραβείο ``Νίκος Καζαντζάκης`` για την προσφορά του στα γράμματα.
Ήταν μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και υπήρξε για σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης. Επίσης ήταν μέλος της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με την κοινωνία, καθώς και της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού «Τρίτων» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

εγγραφές
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Ξορκισμένος με τον Απήγανο! : Μαγικά Φυτά, Ιστορία και Θρύλοι Πρόλογος Άλλωστε Χαρτόδετο
2021 Η κραυγή των απόντων Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2019 Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2018 Κι οι θάλασσες σωπαίνουν Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2015 Πολυφίλητη Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2013 Δυο φεγγάρια δρόμο : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2007 Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use (chinese) Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2006 Kretens koken : Het wonder van het Kretenzer dieet: De gezondste keuken uit het Middellandse Zeegebied Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2005 Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη : Έθιμα στον κύκλο του χρόνου Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2004 Η ελιά και το λάδι στον χώρο και τον χρόνο : Πρακτικά Συμποσίου, 24-26 Νοεμβρίου 2000, Θεοφάνειος Σχολή, Πρέβεζα Εισήγηση Ακαδημία Αθηνών Χαρτόδετο
2004 Οίνοψ πόντος : Φωτοποιητικός περίπλους Συγγραφέας Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2003 Cretan Cooking [Russian] : The Miracle of the Cretan Diet Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2003 The Olive Wreath : The olive and the olive wreaths in the civilization of the Greeks Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2003 Ελαίας στέφανος : Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2002 Heilkräuter in der Küche : Rezepte mit Heilkräuten aus der Naturapotheke Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Herbs in Cooking : Dietary Choices from Nature's Supply of Seasonings and Drugs Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Huile d'olive : La civilisation del'olivier: Le secret de la bonne santé: Conseils pour son utilisation correcte Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 L'olio d' oliva : La civiltà dell' olivo: Il segreto della buona salute: Consigli per il suo uso corretto Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Les herbes et plantes aromatiques dans la cuisine : Un choix diététique et gastronomique de remèdes naturels Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use (ιαπωνικά) Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olivenöl : Die Kultur der Olive: Das Geheimnis zur guten Gesundheit:Hinweise zur richtigen Anwendung Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olijfolie : De cultuur van de olijfboom: Het geheim voor een goede gezondheid: Richtijnen voor het juiste gebruik Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Συγγραφέας Καρμάνωρ Απροσδιόριστο δέσιμο
2002 ΟЛИBКOBOE MAGЛO : Kyльtypa macлиньı: Taйıнa здopoвья: Pyкoвoдствο К yптpe, лeиıο Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Τα βότανα στην κουζίνα : Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2001 Κρητική παραδοσιακή κουζίνα : Το θαύμα της κρητικής διατροφής: Η πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου: Με 520 συνταγές Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2001 Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης : Λαογραφική, γαστρονομική και ιστορική περιδιάβαση με βάση τα ζυμώματα της Κρήτης: Με 450 συνταγές Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2000 Die Kretische Kochkunst : Das Wunder der kretischen Ernährung: Die gesündeste Küche des Mittelmeers: Mit 265 Rezepten Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2000 Huile d'olive : La civilisation del'olivier: Le secret de la bonne santé: Conseils pour son utilisation correcte Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2000 L'olio d' oliva : La civiltà dell' olivo: Il segreto della buona salute: Consigli per il suo uso corretto Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1999 Το ελαιόλαδο : Ο πολιτισμός της ελιάς: Ιστορία, λαογραφία, μυθολογία, υγεία, διατροφή: Με 265 παραδοσιακές συνταγές Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
1997 Minos the King of Crete : Mythology for Children and Adults Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1997 The Gods of Ancient Crete : Mythology for Children and Adults Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Cretan Cooking : The Miracle of the Cretan Diet: The Most Wholesome Cuisine in the Mediterranean Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 klöster und Zeugnisse byzantinischer Zeit auf Kreta Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 La cuidine Crétoise : Un régime miracle, le plus sain de la Mediterranée Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Monasteries and Byzantine Memories of Crete : Α Quide to the Monasteries and the Religious Memories of the Island Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια της Κρήτης : Ένας πλήρης οδηγός για τους άγνωστους ιερούς τόπους της Κρήτης Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Κρητική παραδοσιακή κουζίνα : Κρητικόν εδεσματολόγιον Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Σκληρόδετο
1995 Το βυζαντινό μοναστήρι της Κεράς Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1994 Βυζαντινές μνήμες της Κρήτης : Οδηγός για τα μοναστήρια και τις θρησκευτικές μνήμες του νησιού Συγγραφέας, Φωτογράφος Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1994 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Συγγραφέας, Φωτογράφος Ιδιωτική Έκδοση Δερματόδετο
1993 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Συγγραφέας, Φωτογράφος Ιδιωτική Έκδοση Δερματόδετο
Die Kultur der Olive, Olivenöl : Das Geheimnis zur guten Gesundheit: Hinweise zur richtigen Anwendung: Mit 150 Rezepten Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use Συγγραφέας Καρμάνωρ Χαρτόδετο
Κρήτες θεοί Συγγραφέας Καρμάνωρ Σκληρόδετο
Μίνως ο βασιλιάς της Κρήτης Συγγραφέας Καρμάνωρ Σκληρόδετο
Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Συγγραφέας Καρμάνωρ Σκληρόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2021 Η κραυγή των απόντων Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2019 Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2018 Κι οι θάλασσες σωπαίνουν Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2015 Πολυφίλητη Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2013 Δυο φεγγάρια δρόμο : Μυθιστόρημα Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2007 Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use (chinese) Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2006 Kretens koken : Het wonder van het Kretenzer dieet: De gezondste keuken uit het Middellandse Zeegebied Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2005 Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη : Έθιμα στον κύκλο του χρόνου Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2004 Οίνοψ πόντος : Φωτοποιητικός περίπλους Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2003 Cretan Cooking [Russian] : The Miracle of the Cretan Diet Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2003 The Olive Wreath : The olive and the olive wreaths in the civilization of the Greeks Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2003 Ελαίας στέφανος : Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2002 Heilkräuter in der Küche : Rezepte mit Heilkräuten aus der Naturapotheke Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Herbs in Cooking : Dietary Choices from Nature's Supply of Seasonings and Drugs Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Huile d'olive : La civilisation del'olivier: Le secret de la bonne santé: Conseils pour son utilisation correcte Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 L'olio d' oliva : La civiltà dell' olivo: Il segreto della buona salute: Consigli per il suo uso corretto Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Les herbes et plantes aromatiques dans la cuisine : Un choix diététique et gastronomique de remèdes naturels Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use (ιαπωνικά) Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olivenöl : Die Kultur der Olive: Das Geheimnis zur guten Gesundheit:Hinweise zur richtigen Anwendung Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olijfolie : De cultuur van de olijfboom: Het geheim voor een goede gezondheid: Richtijnen voor het juiste gebruik Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Καρμάνωρ Απροσδιόριστο δέσιμο
2002 Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 ΟЛИBКOBOE MAGЛO : Kyльtypa macлиньı: Taйıнa здopoвья: Pyкoвoдствο К yптpe, лeиıο Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Τα βότανα στην κουζίνα : Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2001 Κρητική παραδοσιακή κουζίνα : Το θαύμα της κρητικής διατροφής: Η πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου: Με 520 συνταγές Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2001 Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης : Λαογραφική, γαστρονομική και ιστορική περιδιάβαση με βάση τα ζυμώματα της Κρήτης: Με 450 συνταγές Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2000 Die Kretische Kochkunst : Das Wunder der kretischen Ernährung: Die gesündeste Küche des Mittelmeers: Mit 265 Rezepten Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2000 Huile d'olive : La civilisation del'olivier: Le secret de la bonne santé: Conseils pour son utilisation correcte Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2000 L'olio d' oliva : La civiltà dell' olivo: Il segreto della buona salute: Consigli per il suo uso corretto Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1999 Το ελαιόλαδο : Ο πολιτισμός της ελιάς: Ιστορία, λαογραφία, μυθολογία, υγεία, διατροφή: Με 265 παραδοσιακές συνταγές Καρμάνωρ Σκληρόδετο
1997 Minos the King of Crete : Mythology for Children and Adults Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1997 The Gods of Ancient Crete : Mythology for Children and Adults Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Cretan Cooking : The Miracle of the Cretan Diet: The Most Wholesome Cuisine in the Mediterranean Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 klöster und Zeugnisse byzantinischer Zeit auf Kreta Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 La cuidine Crétoise : Un régime miracle, le plus sain de la Mediterranée Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Monasteries and Byzantine Memories of Crete : Α Quide to the Monasteries and the Religious Memories of the Island Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια της Κρήτης : Ένας πλήρης οδηγός για τους άγνωστους ιερούς τόπους της Κρήτης Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Κρητική παραδοσιακή κουζίνα : Κρητικόν εδεσματολόγιον Καρμάνωρ Σκληρόδετο
1995 Το βυζαντινό μοναστήρι της Κεράς Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1994 Βυζαντινές μνήμες της Κρήτης : Οδηγός για τα μοναστήρια και τις θρησκευτικές μνήμες του νησιού Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1994 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Ιδιωτική Έκδοση Δερματόδετο
1993 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Ιδιωτική Έκδοση Δερματόδετο
Die Kultur der Olive, Olivenöl : Das Geheimnis zur guten Gesundheit: Hinweise zur richtigen Anwendung: Mit 150 Rezepten Καρμάνωρ Χαρτόδετο
Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use Καρμάνωρ Χαρτόδετο
Κρήτες θεοί Καρμάνωρ Σκληρόδετο
Μίνως ο βασιλιάς της Κρήτης Καρμάνωρ Σκληρόδετο
Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Καρμάνωρ Σκληρόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2006 Kretens koken : Het wonder van het Kretenzer dieet: De gezondste keuken uit het Middellandse Zeegebied Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2005 Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη : Έθιμα στον κύκλο του χρόνου Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2003 Cretan Cooking [Russian] : The Miracle of the Cretan Diet Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2003 The Olive Wreath : The olive and the olive wreaths in the civilization of the Greeks Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2003 Ελαίας στέφανος : Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2002 Heilkräuter in der Küche : Rezepte mit Heilkräuten aus der Naturapotheke Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Herbs in Cooking : Dietary Choices from Nature's Supply of Seasonings and Drugs Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Huile d'olive : La civilisation del'olivier: Le secret de la bonne santé: Conseils pour son utilisation correcte Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 L'olio d' oliva : La civiltà dell' olivo: Il segreto della buona salute: Consigli per il suo uso corretto Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Les herbes et plantes aromatiques dans la cuisine : Un choix diététique et gastronomique de remèdes naturels Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olive Oil : The Secret of Good Health: Advice on its Correct Use Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olivenöl : Die Kultur der Olive: Das Geheimnis zur guten Gesundheit:Hinweise zur richtigen Anwendung Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Olijfolie : De cultuur van de olijfboom: Het geheim voor een goede gezondheid: Richtijnen voor het juiste gebruik Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2002 Τα βότανα στην κουζίνα : Μαγειρική με επιλογές από το φαρμακείο της φύσης Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2001 Κρητική παραδοσιακή κουζίνα : Το θαύμα της κρητικής διατροφής: Η πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου: Με 520 συνταγές Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2001 Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης : Λαογραφική, γαστρονομική και ιστορική περιδιάβαση με βάση τα ζυμώματα της Κρήτης: Με 450 συνταγές Καρμάνωρ Σκληρόδετο
2000 Die Kretische Kochkunst : Das Wunder der kretischen Ernährung: Die gesündeste Küche des Mittelmeers: Mit 265 Rezepten Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2000 Huile d'olive : La civilisation del'olivier: Le secret de la bonne santé: Conseils pour son utilisation correcte Καρμάνωρ Χαρτόδετο
2000 L'olio d' oliva : La civiltà dell' olivo: Il segreto della buona salute: Consigli per il suo uso corretto Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1999 Το ελαιόλαδο : Ο πολιτισμός της ελιάς: Ιστορία, λαογραφία, μυθολογία, υγεία, διατροφή: Με 265 παραδοσιακές συνταγές Καρμάνωρ Σκληρόδετο
1995 Cretan Cooking : The Miracle of the Cretan Diet: The Most Wholesome Cuisine in the Mediterranean Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 klöster und Zeugnisse byzantinischer Zeit auf Kreta Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 La cuidine Crétoise : Un régime miracle, le plus sain de la Mediterranée Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Monasteries and Byzantine Memories of Crete : Α Quide to the Monasteries and the Religious Memories of the Island Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια της Κρήτης : Ένας πλήρης οδηγός για τους άγνωστους ιερούς τόπους της Κρήτης Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1995 Κρητική παραδοσιακή κουζίνα : Κρητικόν εδεσματολόγιον Καρμάνωρ Σκληρόδετο
1995 Το βυζαντινό μοναστήρι της Κεράς Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1994 Βυζαντινές μνήμες της Κρήτης : Οδηγός για τα μοναστήρια και τις θρησκευτικές μνήμες του νησιού Καρμάνωρ Χαρτόδετο
1994 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Ιδιωτική Έκδοση Δερματόδετο
1993 Μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης Ιδιωτική Έκδοση Δερματόδετο
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Ξορκισμένος με τον Απήγανο! : Μαγικά Φυτά, Ιστορία και Θρύλοι Πρόλογος Άλλωστε Χαρτόδετο
2004 Η ελιά και το λάδι στον χώρο και τον χρόνο : Πρακτικά Συμποσίου, 24-26 Νοεμβρίου 2000, Θεοφάνειος Σχολή, Πρέβεζα Εισήγηση Ακαδημία Αθηνών Χαρτόδετο